VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aegon verkoopt de activiteiten in Oost-Europa voor een onverwacht hoge prijs. Hoewel de verzekeraar als geheel een behoorlijk lage waardering heeft, blijkt nu dat individuele onderdelen voor een goede prijs kunnen worden verkocht.

De activiteiten in Hongarije, Polen, Roemenië en Turkije gaan over naar het Oostenrijkse Wiener Versicherung Gruppe. De verkoop levert Aegon 830 miljoen euro op. Daarvan slaat 505 miljoen euro neer in het eigen vermogen van het concern waardoor de financiële positie verbetert.

De solvabiliteit van heel Aegon gaat volgens het bedrijf zelf met 8 procentpunt vooruit. Deze Solvency II ratio was halverwege dit jaar 195 procent, waarbij 100 procent het minimum is. Analisten van KBC waren verrast door de hoge prijs die Aegon vangt. Ze hadden gerekend op een opbrengst van maximaal 600 miljoen euro.

Volgens verschillende manieren van waarderen is het een goede prijs. Het onderdeel levert vijftien keer de onderliggende winst op van 54 miljoen euro in 2019. De koopprijs is daarbij 2,6 keer de boekwaarde van het onderdeel.

Lage waardering Aegon
Heel Aegon had vorig jaar een onderliggende winst van 1,97 miljard euro. Het heeft nu een beurswaarde van 6,6 miljard euro wat neerkomt op een waardering van 3,4 keer de onderliggende winst.

De boekwaarde van heel Aegon was eind vorig jaar 22,5 miljard euro. Dat betekent dat de beurswaarde minder dan een derde van de boekwaarde is.

 

Boekwaarde/marktwaarde

Aegon

0,27

ASR

0,84

Allianz

1,11

VIG

0,52


Een beurswaarde onder de boekwaarde en een lage koers-winstverhouding zijn op dit moment de norm voor Europese banken en verzekeraars. Toch springt Aegon er in negatieve zin wel uit.

De Oostenrijkse koper (ook wel VIG) noteert bijvoorbeeld boven de 0,5 keer de boekwaarde. Het Duitse Allianz, de grootste Europese verzekeraar is op de beurs zelfs iets meer waard dan de boekwaarde.

Versimpelen en stroomlijnen
De nieuwe bestuursvoorzitter Lard Friese lijkt voortvarend aan de slag te zijn gegaan met het versimpelen en stroomlijnen van de activiteiten van Aegon. Vorige maand werd al een klein onderdeel in het Verenigd Koninkrijk verkocht. Ook ging de iconische wolkenkrabber van dochter Transamerica in San Francisco van de hand.

Hoewel de waarderingen voor verzekeringsbedrijven laag zijn, laat deze verkoop zien dat het mogelijk is individuele onderdelen tegen een goede prijs te verkopen. Dat geeft beleggers hoop: het aandeel reageerde maandag met een winst van zo’n 4 procent op het nieuws.

Het is nog niet duidelijk wat Aegon onder Friese allemaal nog van de hand wil doen, maar dit zal een bemoedigend signaal zijn. Op 10 december houdt Aegon een investeerdersdag en zal meer duidelijk worden over de strategie.